Categorieën
huur

Geen geld voor de huur: 5 tips (mogelijke oplossingen)

Heb je géén geld of te weinig geld om de huur te betalen? Dan is het belangrijk om direct in actie te komen. Belangrijk om de situatie geen moment langer uit te stellen. Dakloos worden is één van de ergste dingen die ons kan overkomen. Als je de huur niet voor de deadline kan betalen, dan ontstaat er een huurachterstand.

Bij 1 maand is dat nog geen probleem, met 2 maanden zit je al in de ‘danger zone’ en bij 3 maanden kan je je huis worden uitgezet. De dag dat je je woning kwijtraakt kan de ergste dag van je leven gaan worden. Onthoud dat een huurachterstand die is ontstaan, ook weer helemaal ingelopen moet worden, bovenop de nieuwe maand die er telkens bijkomt. Weet ook dat je vanaf de eerste dag te laat betalen al meteen een 1e / 2e / 3e maand huurachterstand hebt. Dat wil zeggen, moet je de huur bijvoorbeeld voor elke eerste van de maand betalen en heeft de verhuurder / woningcorporatie de betaling op de eerste van de maand nog niet binnen, dan heb je direct een 1e / 2e of 3e maand achterstand. Zelfs al betaal je bij 2 maanden achterstand, de huur 1 of 2 dagen te laat, dan heeft de verhuurder juridisch al het recht om de woning te ontruimen (via de rechter), vanwege de huurachterstand van 3 maanden. Het is dus onvoldoende om de achterstand een paar dagen na het verstrijken van de uiterste betaaltermijn, in te lopen. De huurachterstand is dan al ontstaan. Of deze inmiddels is ingelopen, dat doet er minder toe. Een ontstane achterstand van 3 maanden, is op dat moment al een feit.

Een huisuitzetting is, denk ik, bijna net zo’n grote shock, als de dood van een naast familielid. Het is vreselijk als je je huis en je vertrouwde omgeving kwijtraakt. En dat gebeurt wanneer wij op je stoep staan. – Gerechtsdeurwaarder Paul Bohill, Deurwaarders UK

Lang niet altijd loopt men het risico om bij 3 maanden achterstand daadwerkelijk direct uit huis gezet te worden, maar de juridische grond is er. De rechter zal je persoonlijke situatie beoordelen en zo nodig meewegen. Wees er van bewust dat dit geen enkele garantie biedt. 3 maanden achterstand is een geldige reden voor ontruiming. 

Laat het niet zover komen en schakel zo nodig hulp in. Vraag bijvoorbeeld via de gemeente een begeleider die je kan ondersteunen. Doe er alles aan om niet op straat komen te staan, want:

Het is extreem lastig om vanuit die positie er weer bovenop te krabbelen. En wat is het leven nog waard als je jarenlang op straat moet zwerven? Voorkom ernstige problemen. Kom vandaag nog in actie. Zet vandaag alvast een stap in de goede richting, zodat je zo snel mogelijk weer geld hebt om de huur te betalen. Een aantal tips:

Tip 1: focus uitsluitend op het verkrijgen van geld. Het is belangrijk om bij de start direct de juiste focus te hebben. Je kan de huur niet met stenen betalen en van uitstel vragen wordt de situatie alleen maar erger. De huurachterstand loopt daarmee alsnog op. Focus dus vanaf het begin af aan, direct op het juiste, namelijk: geld. En absoluut niets anders. Genereer geld, nu direct. Een andere oplossing is er simpelweg niet. De verhuurder wil een geldbedrag van jou zien.

De dag dat je uit je huis wordt gezet, kan de ergste dag van je leven zijn, laat dit niet gebeuren! Je huis is je leven.

Tip 2: kom dit uur nog in actie. Hoe langer je de situatie uitstelt, hoe dichter de deadline komt en hoe vervelender de situatie wordt. Hoe lastiger de situatie weer genormaliseerd kan worden. Hoe langer je wacht met actie, hoe groter de gevolgen. Als je vandaag geen stappen zet, is de situatie morgen niet hetzelfde meer, ook al lijkt er op het eerste gezicht niets veranderd. Je bent dan (waarschijnlijk onopgemerkt) weer een dag dichterbij de deadline gekomen. Je mag nu dan wel geen huurachterstand hebben, maar die kans wordt met de dag groter als er niets gebeurt. Elke dag die je voorbij laat gaan zonder geld bij elkaar te krijgen, verergert de situatie fors. Laat geen seconde onbenut.

Je kan er beter op uittrekken en iets verdienen, dan thuis zitten en niets verdienen. Ook al ga je één dienst draaien tegen minimumloon, dan heb je na je dienst meer geld om op de rekening van de verhuurder te storten, dan je zou hebben als je thuis was gebleven. Bovendien is het signaal wat je afgeeft soms sterker dan de beloftes die je doet. Vraag zelfs je collega’s die vandaag aan het werk zijn of ze ermee zouden instemmen, de rest van hun diensten van vandaag, aan jou af te staan.

Tip 3: zorg onmiddellijk voor werk. Start zo snel als je kan met werken in loondienst. Lees mijn artikel: hoe vind je snel werk? Niets levert zo makkelijk en gegarandeerd geld op als werken in loondienst. Want daar zit een loonbetalingsverplichting op. Vrijwel alle andere manieren zijn allemaal risicovol; geen enkele garantie op deze manier. Het is maar de vraag of het lukt om op andere manieren snel geld bij elkaar te krijgen. Laten we een voorbeeld nemen. Als je iets probeert te verkopen, is het maar de vraag of iemand de spullen wil kopen, binnen welke termijn en of je er in slaagt geld te krijgen en zo ja wanneer dan. Om maar niet te spreken over de hoeveelheid goederen die je moet verkopen om een redelijk bedrag voor de huur bij elkaar te sprokkelen. Wanneer je gaat werken in loondienst, is één ding alvast zeker; zodra je begint met werken, is de werkgever wettelijk verplicht loon te betalen. Zodoende ben je alvast zeker van geld. Verzuimt hij loon te betalen, dan ben je alsnog wettelijk beschermd en verzekerd van je recht op loon. Puur vanwege die zekerheid is het de moeite waard om uitsluitend hierop te gaan focussen. Uitsluitend je aandacht hierop te vestigen. Het verdelen van je aandacht over meerdere zaken, zorgt voor een verminderd resultaat of een uitgesteld resultaat, per taak. Probeer dus zoveel mogelijk uren te werken. Zit je in hoge nood? Werk dan 7 dagen per week als het moet. 2 banen als het moet. Dag en nacht als het niet anders kan. De huur is het allerbelangrijkste waarop je je moet concentreren. Het leven als dakloze is vergelijkbaar met de hel op aarde. Zie ook: dakloosheid voorkomen. Denk eraan: hoe langer je de beslissing uitstelt, hoe ernstiger de gevolgen met het uur en met de dag, worden. En hoe snel ben je in staat het vuur te blussen wanneer het water je pas écht maximaal aan de lippen staat? Eén van de beste manieren om snel aan geld te komen is werken in loondienst. In korte tijd, zoveel mogelijk uren. En dan het liefst via een uitzendbureau, dan ontvang je de week nadat je de uren hebt gemaakt, gelijk een behoorlijke betaling op je bankrekening. En dat kan al een substantieel deel van de huur zijn! Wat heb je liever? Nu onmiddellijk gaan werken of de komende 7 jaar op straat staan?

Heb je echt dringend geld nodig voor het betalen van de huur? Neem dan alles aan en werk dag en nacht. 5, 6 of 7 dagen per week.

Het is geen liefdadigheidswerk. Huizen worden niet gratis weggegeven! We hebben allemaal onze woonlasten te betalen! Dit is onderdeel van het leven. En stilzitten lost niets op; het maakt de situatie alleen maar meer problematisch. Elk uur dat je stilzit, niets doet, geen stap in de goede richting zet om welke reden dan ook, wordt de situatie verergerd. Tot het moment dat de situatie onoplosbaar wordt. Op dat moment helpt betaling van achterstallige huur niet meer, maar ben je je woning kwijt! Life’s unfair; deal with it. Het leven is niet eerlijk, maar je moet er toch mee leren omgaan. Voorkom dat je slachtoffer wordt en je over enkele maanden, jarenlang noodgedwongen op straat of in de bosjes moet slapen bij 3 graden of een fikse stortregen. Want dan heb je aan het leven, helemaal niets meer en zit het je elke dag, elke maand, elk jaar, alleen maar in de weg.

Tip 4: zoek hulp, vind bescherming. Bijvoorbeeld bij een sociaal team van de Gemeente. Zij kunnen je helpen snel weer op het ‘juiste pad’ terecht te komen. Zo snel mogelijk de situatie te herstellen.

Tip 5: vraag vandaag nog een (aanvullende) uitkering aan. Schakel hier wel hulp bij in.
Als je niet op zeer korte termijn aan een bron van inkomsten kan komen, moet je een uitkering aanvragen. Vandaag nog, want het gaat om de huur. Schakel hier hulp bij in. De huur is te belangrijk om mee te wachten. In mijn artikel geen geld, wat nu heb ik hier meer over beschreven. Houd er rekening mee dat (tenzij sprake is van een arbeidsbelemmering), je uiteindelijk begeleid zal worden naar werk om uitkeringsonafhankelijk te worden. zo snel mogelijk.

Word je een dienst aangeboden? Weiger dan niet. Want door ‘nee’ te antwoorden op de vraag of je een dienst wil komen draaien of bijspringen (bijv. tekort opvullen), zeg je in principe ook ‘nee’ tegen het behouden van je woning. Je zegt ‘nee’ tegen inkomsten die je kan gebruiken om de huur mee te betalen. Weiger geen werk of dienst, want daarmee zeg je indirect ‘JA’ tegen dakloosheid. Je geeft eigenlijk aan dat je de inkomsten niet nodig hebt. Bereken de financiële schade die je lijdt als je een volledige dag of een dienst niet werkt. En de schade als je dit meerdere malen per maand ‘overkomt’.

Werk elke dag. Dan weet je zeker dat er altijd voldoende geld binnenkomt om de huur van te betalen. Probeer elke dag 1 of meerdere diensten te draaien. Neem een dag vrij wanneer dat kan, maar focus vooral op geld verdienen, zodat de huur ermee betaald kan worden en eventuele achterstanden zo snel mogelijk weer worden ingehaald.

Wat is belangrijker? Je gedachten, je gevoelens of gewoon: niet dakloos willen worden? Zet je gedachten en gevoelens op zij. Want een woning hebben is het belangrijkste. Je hebt niets meer aan al die gedachten en gevoelens als je op straat leeft.

Ik wil niet dakloos worden!
Als je beslist niet dakloos wilt worden en je bent het met me eens dat de huur alleen met geld kan worden betaald, niet met stenen, dan is het doel vanaf nu glashelder: zorg zo snel mogelijk voor voldoende geld, echt in de korst mogelijke tijd. Een andere oplossing is er niet. Je hebt geld nodig om de huur te betalen, als je daar geen geld voor hebt, wat zijn de redenen dan dat je nu aan het wachten bent? Hoe langer je de situatie uitstelt, hoe ernstiger de gevolgen, want de dagen lopen gewoon door. En misschien heb je een bepaalde hoeveelheid dagen nodig om eerst voldoende geld bij elkaar te krijgen. Start daarom direct, wacht geen dag langer. Verzamel desnoods wat uitstellen tips op internet, als je dat je helpt! Zorg er hoe dan ook voor dat je vandaag nog in actie komt. Hoe meer uren en dagen verstrijken, hoe groter de kans op een huurachterstand.

Je bent vandaag geld misgelopen, waarmee je de huur had kunnen betalen!
Wat ben je vandaag (vanochtend / deze middag / afgelopen avond), allemaal misgelopen aan salaris? Hoeveel geld had je kunnen verdienen als je vandaag wel actie had ondernomen? Hoeveel inkomsten had je kunnen verdienen om de huur mee te betalen? Dat geld ben je nu misgelopen. Laat het morgen anders zijn, anders is het verlies dubbel zo groot. Nog erger: je hebt dan weer een volgende dag verspild, waardoor de uiterste betaaltermijn weer een dag dichterbij is gekomen. Wacht niet tot de dag dat je de huur moet betalen en je daar €0 voor hebt klaarliggen. Hoeveel dagen ga je nog wachten, elke dag wordt het probleem een stap erger. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans in procenten dat je eind van de maand geen geld hebt om de huur te betalen. Je had deze dag of ochtend of middag vandaag ook kunnen besteden aan geld verdienen, 70 euro, voor de huur. Of over de afgelopen dagen, in totaal, 350 euro voor de huur. Je had het geld of een groot deel daarvan, al een paar dagen geleden bij elkaar verdiend kunnen hebben.

De snelste manier om een huurachterstand te hebben en je woning kwijt te raken is elke dag razendsnel voorbij laten gaan, zonder dat er geld binnenkomt om vóór het einde van de maand je huur te kunnen betalen. Elke dag die je voorbij laat gaan, is er één teveel. Elke dag dat je geen inkomsten binnenkrijgt, brengt je dichterbij bij een situatie van uit huis zetting (oftewel; dakloosheid) of op z’n minst een nieuwe dan wel verhoogde, oplopende huurachterstand. De verhuurder kan je o.a. uit huis zetten bij een huurachterstand vanaf 3 maanden (vanaf de dag dat de 3e maand huurachterstand een feit is) of bij structureel te laat je huur betalen. Als je al een huurachterstand hebt en een betalingsregeling hebt afgesproken, wordt deze verbroken wanneer je opnieuw te laat betaald. Het dossier wordt dan uit handen gegeven aan een deurwaarder en dit brengt tot wel honderden euro’s extra kosten met zich mee. Start vandaag nog met verdienen. Elke euro is beter dan helemaal geen euro.

Zet alles nu even opzij. Wat je gevoel zegt, wat je gedachten zijn, wat je wensen zijn en je voorkeuren.
Zet al je wensen en voorkeuren nu even opzij. Je hebt nu niets te wensen of te willen. Het is oorlog nu. Pak elk uurtje op het rooster dat je kan werken en werk als het moet zelfs langer dan 8 uur per dag. Alles voor de huur. Wat wil je liever? Nu even keihard werken en het benodigde bedrag bij elkaar verzamelen of jarenlang dakloos op straat moeten leven, op de bakstenen met een stuk karton? Nu even alle diensten pakken of 6 jaar lang verplicht elke dag van de week, in de daklozenopvang moeten slapen, waarbij je alle privacy kwijtraakt en altijd andere mensen om je heen hebt, 24 uur per dag, 7 dagen per week of je nou wilt of niet?

Motiveer jezelf om iets te doen. Om het probleem op te lossen. Want je gaat er spijt van krijgen wanneer de dag aanbreekt dat de huur betaald moet zijn en je onvoldoende hebt verdiend om de huur te kunnen betalen, die dag. De tijd kan je dan helaas niet meer terugdraaien. Dan is het al te laat. Wel kan je leren van fouten, maar de vraag is of dat dan nog wel op tijd is? Met de huur heb je simpelweg de ruimte niet om grappen te maken. Ja, er bestaat zoiets als een ‘tweede kans’ in de vorm van een betalingsregeling of kort uitstel, maar veel meer jokers heb je niet.

Stel niets uit. Laat de dagen niet verstrijken. Elke dag dat je niets verdient, wordt het probleem alleen maar groter. Net zo lang tot het probleem onoplosbaar wordt, naarmate je langer blijft uitstellen. Een huurachterstand ontstaat al als de huur 1 dag te laat betaalt wordt dan de datum afgesproken in de huurovereenkomst. En als je eenmaal in die fase zit, wordt het steeds moeilijker om de huidige termijnen op tijd te betalen en dan ook de ontstane achterstanden in te lopen. Benut elke dag ten volle. Zoek desnoods hulp voordat het probleem uit de hand loopt en er niets meer aan te doen valt.

De beste manier om gegarandeerd niet uit huis te hoeven
De beste manier om (haast) gegarandeerd niet uit huis te hoeven is zoveel mogelijk uren in loondienst te werken. En daarnaast ook een spaarpot op te bouwen. Dit zijn 2 van de beste manieren om de kans op huurachterstanden en dus ook dakloosheid, zo klein mogelijk te houden. Je kan ook één of twee ochtend per week beginnen te werken en dit langzaam opschalen. Op die manier komt er wel alvast geld binnen.

Zie elke dag als een dag waarop je tenminste €70 kan verdienen (minimumloon)
Elke dag dat je thuiszit, laat je dit bedrag op straat liggen. De ‘schade’ of beter verwoord; misgelopen inkomsten, aan het eind van de week, is dan gigantisch. Aan jou de keuze hoe hoog je dit bedrag laat oplopen.

Geen geld voor de huur? Als je niets doet, wordt de situatie er sowieso niet beter op
Hoe meer dagen je laat verstrijken door niets te doen, hoe meer gevaar er is, hoe groter het gevaar voor jezelf wordt. Hoe dieper je in de problemen komt, hoe lastiger het is om weer uit de problemen te komen.

Doe niet alsof je een keuze hebt
Die heb je niet, het gaat om de huur. De huur gaat altijd voor.

Thuiszitten is peperduur en kost handen vol geld. Elke dag dat je thuiszit, loop je minimaal €65 per dag mis. Dat is minimaal €455 per week. Met een volledige werkdag, heb je tenminste recht op het minimumloon voor die dag. De minimum daglonen vind je op rijksoverheid. Elke dag dat je niet aan het werk bent, loopt je ten minste dat bedrag mis. Dat is catastrofaal voor je huur. Nogmaals: een dagje thuiszitten kost €65. Hoe meer dagen je thuis blijft zitten, hoe groter de schade oploopt.

Spaar alsof je leven er van afhangt. Verzamel zoveel mogelijk geld. De beste manier om te voorkomen dat je in de toekomst opnieuw in de problemen komt te zitten (zodra je dit probleem hebt opgelost), is zoveel mogelijk geld sparen. Mocht je dan een paar maanden krap zitten, dan heb je een reservepot waarmee de huur moeiteloos betaald kan worden. Je zal je dan bij een noodgeval nooit meer hoeven af te vragen hoe je je huur kan betalen, want je kan tijdelijk gebruik maken van je reserves. Word dus verslaafd aan sparen en geld verzamelen, dan weet je zeker dat je veilig zit. Word een geldverzamelmachine! Bouw bijv. €5000 spaargeld op, zorg dat je voldoende hebt voor 4 tot 6 maanden huur. 

3 reacties op “Geen geld voor de huur: 5 tips (mogelijke oplossingen)”

Bedankt voor je reactie. En dit is mijn advies: als je geen werk kan vinden en de huur niet kan betalen, dan is het van het grootste belang om zo snel mogelijk een uitkering aan te vragen. Bijstandsuitkering of WW-uitkering bijvoorbeeld. Maatschappelijk werk / sociaal team zou je kunnen helpen om deze aanvraag zo snel mogelijk op te starten en in te dienen. Vooral bij dreigende huurachterstanden of onvoldoende geld voor de huur is het ontzettend belangrijk om direct, vandaag nog, in actie te komen te gaan handelen en de eerste stap te zetten. Hoe meer dagen verstrijken waarop niets in gang is gezet, niets in behandeling is, hoe meer de situatie uit de hand zou kunnen lopen. Voor mensen die geen werk kunnen vinden, zijn er uitkeringen. Neem contact op met je gemeente en vraag om ondersteuning bij het aanvragen van een uitkering. Leg uit dat je het niet alleen kan (ook al kan je het zelf heel goed) en hulp nodig hebt. Je wordt waarschijnlijk doorverwezen naar een sociaal team of maatschappelijk werk. Het grote voordeel van hulp via zulke teams is dat aanvragen sneller kunnen verlopen, dankzij de korte lijnen die zij hebben. Ook voorkom je dat je te lang wacht met de aanvraag, waardoor er steeds meer dagen zullen verstrijken. Ik wil je adviseren vandaag nog de telefoon te pakken en een afspraak te maken met een sociaal team in jouw gemeente. Even langsgaan voor een afspraak is ook mogelijk. Je kan ook naar de gemeente wandelen / fietsen of bellen. Het gaat puur om het zetten van de eerste stap, zodat het balletje gaat rollen!

Je kan nog wel zoveel willen, maar of je werk kan vinden op oudere leeftijd is maar de vraag, als je Aow en een klein pensioen hebt als je met z’n tweeen woont, en de vrouw/man mag nog niet met AOW en kan niet werken, kun je daar niet mee rondkomen. Okee, je kunt naar de voedselbank, je kunt weinig tot geen energie meer gebruiken, maar ook de sociale huren zijn zo schandalig opgetrokken dat ze boven de grens komen, dus geen huursubsidie. Tja, dan wordt het moeilijk. Als dit zo doorgaat, dan komen er veel meer mensen, buiten hun schuld, in de problemen, vooral ouderen en/of (chronisch) zieken. Vergeet niet de exhorbitant hoge zorgverzekering. Je moet het probleem bij de kern aanpakken, kabinet Rutte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.