Categorieën
geld

Geen geld, wat nu: HEEL VEEL TIPS

Update 27 april 2020: de laatste tijd heb ik nog dieper nagedacht over wat je het best kan doen als je zonder geld zit. In mijn conclusie blijkt werken in loondienst via een uitzendbureau (en anders rechtstreeks bij een werkgever op contract), toch als de beste manier “uit de bus te vallen”. De reden is vrij logisch: als je besluit om bij te verdienen dan is dat pas zinvol, als die activiteiten méér geld opleveren dan wanneer je een dag in loondienst zou werken. Voorbeeld: stel, je hebt geen geld meer en je wil auto’s gaan wassen. Dat levert misschien 1, 2, 3 tientjes per dag op. Dat is lang niet zoveel als wanneer je zou gaan werken. Je hebt dan namelijk recht op tenminste een minimumloon! Focus dus niet of niet al te veel op bijverdienen, maar op loondienst. Het voordeel van werken bij een werkgever i.p.v. voor een uitzendbureau?

 • Bij werkgever op contract: doorloop je proeftijd zo goed mogelijk, daarna is het haast onmogelijk om ontslag te krijgen zonder ijzersterke reden. Je bent dus verzekerd van inkomsten, vele maanden lang;
 • Bij uitzendbureau op contract: kans om erg snel aan de slag te gaan, maar je kan om verschillende redenen snel weer uit dienst worden gezet. Uitzendbureau’s betalen in de regel wel binnen 1 tot 2 weken uit;
 • Je kan het ook beiden combineren;

Het fijne van werken in loondienst bij een werkgever is dat je ook verlof en vakantiegeld opbouwt. Verlof is prettig: je neemt dan vrije dagen op en wordt daar gewoon voor doorbetaald. Deze voordelen heb je niet als je zelf een bijverdienste opzet. Bovendien weet je niet of je met een bijverdienste daadwerkelijk aan inkomsten komt, tenzij je al een grote klantenkring (afnemers) hebt.

Dit zijn de minimumlonen die je tenminste ontvangt wanneer je een dag in loondienst werkt (volg de link). Daar heb je sowieso recht op als je gaat werken. Gaan je activiteiten die je opstart om aan geld te komen, per dag, niet zoveel opleveren als deze bedragen? Dan heeft het geen weinig zin om te gaan focussen op het starten van activiteiten om bij te verdienen. Je kan dan beter alle beschikbare tijd inzetten op werken in loondienst en zoveel mogelijk uren draaien. Omdat je verdiensten daarmee, veel hoger zullen liggen vanwege het loon waar je in ieder wettelijk recht op hebt per dag.

Kan je niet werken of verwacht je moeilijk werk te vinden, focus dan op een uitkering. Heb je al een uitkering en alsnog geen geld, dan moet je je uitgavenpatroon onder de loep nemen of een aanvullende uitkering aanvragen. Belangrijk bij je uitgaven is om beslist geen geld uit te geven wat je niet kan missen, hoe erg de situatie ook is. Als het ertoe leidt dat je op een gegeven moment geen geld meer hebt, zijn je uitgaven te hoog. Ongeacht wat voor schulden of rekeningen je dan aan het betalen bent, stop daarmee! Want je komt elke maand weer op hetzelfde probleem uit.

Tips:

 • Leen even wat geld van iemand (ouders / familie / vrienden / kennissen), totdat je je inkomsten van je werkgever ontvangt of je uitkering binnenkrijgt;
 • Vraag sociale wijkteams direct om hulp om te voorkomen dat je zelf van alles gaat uitstellen of de hele situatie onnodig lang duurt;

Lees hier mijn artikel over snel werk vinden. Of vraag een (aanvullende) uitkering aan (sociale wijkteams kunnen je hier zeer snel mee helpen, sneller nog dan jij jezelf zal helpen, oftewel, stel niets uit, maar vraag direct, vandaag nog, hulp via hen aan). Alsnog geld tekort, vraag dan een budgetmaatje aan bij schuldhulpmaatje (ook als je nog geen schulden hebt), zodat je wat aan je uitgavenpatroon kan aanpassen, zodat je niet elke maand zonder geld zit.

Lees verder, dit is de vorige versie van mijn artikel:

—-

Je hebt geen geld en vraagt je af; wat nu? Ben je een jongere of volwassene? Volwassen, lees hieronder verder a.u.b. Ben je een jongere? Ga werken voor geld. Of nog meer uren werken voor meer geld. Je kan ook je ouders een klein bedrag vragen als je het terug kan betalen. Of doe een klusje voor je ouders. Of doe een klusje voor een familie, vriend, kennis, buurtgenoot. Ben je volwassene, lees hieronder verder:

Voor volwassenen: in het kort: eerst even de situatie: als je nu zonder geld zit en:

 • je zit ook nog zonder eten (je hebt geen geld voor boodschappen), vraag dan eten voor een dag, paar dagen, liefst een week aan familie, vrienden, kennissen, buren, buurtgenoten, etc. Zet je gedachten en je schaamte opzij, anders kom je niet vooruit. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je het gewoon vraagt? Direct nadat je weer eten hebt, vraag je de gemeente om snelle hulp bij aanvraag noodpakket voedselbank. Voor veel meer tips, klik op deze link: geen geld meer voor eten;
 • zit je zonder geld en heb je nu rekeningen te betalen, heb je wel werk, werk dan meer uren deze week, vraag een voorschot op je salaris, als je zeker bent van inkomen de komende tijd, vertel bedrijven waar je klant bent, dat je nog geen geld hebt en wanneer het inkomen dan wel gegarandeerd binnenkomt. Je zit zonder werk en zonder inkomsten, vraag dan een uitkering aan, roep via de gemeente begeleiding in, zodat de procedure extra snel verloopt. Er is nog veel meer wat je kan doen, volg de link: kan mijn rekeningen niet betalen;
 • heb je geen geld voor de huur, geen geld voor kleding of geen geld voor de kapper, volg dan de links, die leiden naar oplossingen;

Wie werkt wordt beloond, wie niet werkt, niet!

Bekijk snel werk vinden tips

 • Lees verder onder deze video,  voor vele tips als je geen geld hebt.

 

Geen geld: voor 13 jaar of jonger

Ben je 13 of jonger en heb je geen geld, zoek dan bijvoorbeeld een folderwijk bij Spotta. Er is voor jou geen noodzaak om nu geld te hebben; je ouders hebben de plicht voor jou te zorgen. Je hebt dus altijd voedsel, kleding, drinken, etc., kortom de noodzakelijke behoeften die je nodig hebt om te (over)leven. Maar wil je graag iets kopen, ga dan meteen werken voor je geld. Want hoe sneller je gaat werken, hoe sneller je geld hebt om te kopen wat je wilt.

Geen geld: voor 13 tot 18 jaar

 • Zoek een bijbaantje, dat is echt de beste oplossing voor als je jong bent en zonder geld zit;
 • Heb je ergens nog cadeaubonnen liggen waar je wat mee kan? Verkoop ze dan;
 • Leen een klein geldbedrag van iemand indien je van tevoren 100% zeker weet dat je het op tijd kan terugbetalen (anders volgt er mogelijk ruzie);
 • Verkoop iets wat je in bezit hebt. Misschien willen je vrienden of familieleden iets van je overnemen in ruil voor wat geld;
 • Verder kan je ook een aantal van de onderstaande tips voor volwassenen volgen;

Geen geld: voor volwassenen

Tip 1: Vraag eerst (liefst met hulp) een (aanvullende) uitkering aan. Bijstandsuitkering of WW-uitkering bijvoorbeeld. Doe de aanvraag het liefst mét hulp om te voorkomen dat je dit te lang uitstelt. Als er geen geld meer is, heb je nú geld nodig. Dus voorkom onnodig uitstellen. De sociale teams van de gemeenten kunnen jou helpen om de aanvraag in orde te maken. Zij hebben hele korte lijnen met vele instanties. En kunnen dus meer voor elkaar krijgen dan jij in je eentje. En ook nog eens vele malen sneller. Misschien is er volgende week al een voorschot mogelijk, zodat je niet zo lang hoeft te overleven zonder geld (zie; voorschot op bijstandsuitkering of voorschot op WW-uitkering). Bijkomend voordeel is dat je eventueel ook hulp kan krijgen bij andere problemen die ertoe hebben geleid dat je nu zonder geld zit. Dit om te voorkomen dat je in de toekomst nogmaals in dezelfde problematiek terecht komt. Je hebt altijd geld nodig om in je levensonderhoud te voorzien. Kijk daarom samen wat er verbeterd kan worden rondom het inkomsten, uitgavenpatroon. Schakel hulp in voor bij de aanvraag, doe je dit niet, dan is de kans op uitstellen te groot. Een sociaal team is maatschappelijk werk voor hulp bij een diversiteit aan problemen. Je kan ook een hulpvraag indienen bij een vrijwilligersorganisatie, maar de steun heb je nu even nodig. Bel de komende 5 minuten met de Gemeente, zij zijn bekend met de vrijwilligersorganisaties in jouw regio. Handel nu, zodat je niet nog weken zonder geld zit. En natuurlijk ook om het probleem in de toekomst te kunnen voorkomen.

Tip 2: Werk meer uren morgen, de rest van de week of volgende week. Of neem de komende uren een dienst over van een collega die aan het werk is. Vraag ook je werkgever om een extra klus. Regel extra uren bij je huidige werkgever(s). Vraag of je meer kan werken. Misschien vanaf morgen al. Of neem de dienst van een collega over. Of een halve dienst. Of help mee in een andere vestiging of neem daar de uren van collega’s over (vraag of je uren mag overnemen of dat zij diensten kwijtwilen; dit levert jouw weer wat extra geld op). Of vraag je baas of hij een extra klusje voor je heeft. Is dit allemaal niet mogelijk? Vraag of je baas morgen of de komende dagen wat extra werkzaamheden of een losse klus voor je heeft die je kan uitvoeren. Bedenk dat elk gewerkt uur, geld oplevert. Kijk ook alvast naar de planning voor de volgende week en de week daarop; waar zijn nog gaten in op te vullen? Als er geen uren zijn die je jezelf kan toe-eigenen (beetje onwaarschijnlijk), vraag dan een aanvullende uitkering aan (bijstand of WW). En zoek een tweede (of andere) baan. Kan je werken, buitenshuis of vanuit huis, extra uren maken, de uren van iemand anders overnemen, etc., zo ja, waarom lees je dit artikel dan? Een dagje thuiszitten kost namelijk minimaal €65 (als werknemer heb je minimaal recht op het minimumloon). Hoe meer dagen je thuis blijft zitten, hoe vaker je die €65 per dag misloopt. 

Tip 3: Vraag een klein bedrag om te overleven aan familie, vrienden, kennissen en anderen uit je netwerk. Eventueel zelfs aan collega’s, buren of buurtgenoten als je heel goede contacten hebt. Mensen in jouw directe netwerken zullen jou maar al te graag uit de brand helpen. Leen een klein bedrag van hen om even deze moeilijke periode door te komen. Maak wel duidelijke afspraken over terugbetaling en noteer e.e.a. op papier. Je wilt immers geen ruzie of nog erger; contacten voorgoed verbreken. Het is onwaarschijnlijk dat mensen in jouw directe omgeving je niet zullen helpen als je om hulp vraagt. Je kan appen, bellen of sms’en om een klein beetje geld te vragen voor de komende periode. Leef dan wel alleen op rijst en brood, als je het geld nodig hebt omdat er geen geld voor eten is. Heb je geen geld om iets te kopen of te betalen wat buiten de noodzakelijke levensbehoeften valt, denk dan 3x na of een kleine geldlening dan écht noodzakelijk is. Je kan immers ook op andere manieren aan geld komen, vragen om uitstel van betaling of aankopen uitstellen. Als je geen geld hebt voor de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud, zoals voor boodschappen, is de kans groot dat anderen direct geld naar je zullen overmaken als je het netjes vraagt en een goede relatie met hen hebt. En anders kan je het misschien komen ophalen. Je zou wellicht vandaag of zelfs straks nog boodschappen kunnen halen. Denk eraan: leef op water en brood, rijst en bonen, want hoe meer geld je overhoudt in deze lastige periode, hoe langer je het met en klein beetje geld kan redden. Zorg er in de tussentijd voor dat je bij wijzen van spreken overmorgen aan het werk bent, het liefst voor een uitzendbureau, vanwege de snelle uitbetaling. Sta je in de supermarkt, denk dan tijdelijk in centen in plaats van euro’s en stel jezelf continu de volgende vraag: “heb ik dit écht nodig om in leven te blijven?”, om te voorkomen dat je onnodige boodschappen haalt.

Tip 4: werk je nog niet, ga dan in loondienst werken. Dit levert gegarandeerd geld op, aangezien een werkgever wettelijk verplicht is om jou uit te betalen vanaf het moment dat je aan het werk bent. Je ontvangt dus gegarandeerd geld. Uitzendbureau’s betalen snel uit! Meestal na 1 week. In sommige gevallen zelfs, ontvang je het salaris van je gewerkte uren op zondag, direct de maandag, dinsdag of woensdag daarna. Geld ontvangen kan dus zo snel als enkele dagen, maar meestal binnen of over 1 week (de uren van deze week, worden de volgende week uitbetaald). Snel geld verdienen dus op deze manier. Wat nu de eerstvolgende stap is, is de websites van uitzendbureau’s en/of uitzendbureau.nl bekijken voor een leuke klus en solliciteren met je CV. De beste manier om aan geld te komen: werken. I.v.m. de wettelijke beschermen dat je gegarandeerd moet worden uitbetaald. Je bent dus 100% zeker van inkomsten, zolang je maar aan het werk bent.

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je nooit meer arm wordt?
Focus niet op geld, maar op skills:

Tip 5: neem uren van collega’s over. Vraag of kijk op het rooster of planningsysteem, welke collega’s uren kwijt willen. En neem die uren direct over. Dit levert namelijk makkelijk (extra) inkomsten op. Nog een tip: is er een collega die slechts één of twee diensten op een dag kwijt wilt, vraag die collega dan of je ook zijn tweede of derde dienst mag overnemen, die dag. Kortom: kom aan geld door uren bij elkaar te sprokkelen van collega’s die op bepaalde dagen niet kunnen werken en nog wel ingeroosterd staan. Als je zelf niet bent ingeroosterd (en dus geen geld zou verdienen), is dit een eenvoudige stap die je kan nemen om aan geld te komen. Vraag of je 1 of 2 diensten mag overnemen van iemand.

Tip 6: doe een klus voor iemand. Dit kan van alles zijn. Iets waar je goed in bent of gewoon de boodschappen voor ouderen, gezinnen of wie dan ook. Werkelijk overal is een klus van te maken en dus een vergoeding voor te vragen. Wees creatief en bedenk welke klussen je nu kan uitvoeren in ruil voor wat geld. Je kan vragen om gedeeltelijke of volledige vooruitbetaling, maar dan zal diegene wel groot vertrouwen in jou moeten hebben.

Tip 7: weiger geen enkele dienst. Weiger geen werk. Als je zonder geld zit en zo snel mogelijk weer geld nodig hebt, weiger dan geen werk op het moment dat een leidinggevende of collega vraagt een dienst te komen draaien. Je hebt het geld nodig, dus werk er meteen voor. Dat liever dan dat je een hele week thuis zit zonder geld en daardoor tegen allerlei problemen oploopt. Pak elke euro die je kan pakken. Deze tip snap je pas wanneer je ooit weleens zonder geld bent komen te zitten, met grote ‘honger’ en geen geld om eten te kopen. Dan weet je hoe zo’n situatie voelt.

Tip 8: breng een recente aankoop terug. Heb je recent iets gekocht in een winkel, webwinkel, supermarkt of iets? Breng die aankoop dan terug. Dan heb je weer een klein beetje geld om de dag of dagen door te komen. Het product kan je mogelijk opnieuw kopen, zodra je het weer wat ruimer hebt (indien het product dan nog verkrijgbaar is).

Tip 9: ruil je cadeaubonnen in voor geld. Als je nog cadeaubonnen hebt. Verkoop je cadeaubonnen aan iemand. Bijvoorbeeld op marktplaats of aan vrienden, buren, kennissen, familieleden, buurtgenoten, familieleden, etc.;

Tip 10: gebruik je PayPal saldo (of automatische incasso optie in PayPal, indien je een bankrekening hebt gekoppeld en geverifieerd) om te betalen voor de goederen die je wilt kopen.

Staat er ergens een dienst open; draai die dienst! Draai 1 dienst en je hebt weer geld verdiend voor een volle tas boodschappen. Bekijk het van de positieve kant. 1 dienst lijkt wellicht weinig, maar kijk bijvoorbeeld naar de opbrengsten. Wellicht kan je er bijna de volledige internetkosten van een maand van betalen! Of je maandelijkse telefoonrekening! Als je geen geld hebt en je hebt je rekeningen te betalen, is werken één van de beste manieren om dit probleem snel weer op te lossen.

Zet je bezwaren opzij
Denk je bijvoorbeeld: ik heb geen zin om te werken voor het minimumloon, denk dan: deze situatie is slecht, maar thuiszitten levert helemaal geen geld op. Dus stap direct de deur uit en ga aan de slag.

Spaar als je niet zonder geld wilt zitten de volgende keer. Verzamel zoveel mogelijk geld en leg een spaarpot aan, van minimaal een paar honderd euro. Veel kleinere kans dat je dan nogmaals zonder geld komt te zitten.

Als je ergens geld voor nodig hebt
Als je ergens geld voor nodig het en je op zoek bent naar manieren om dit bedrag (snel) bij elkaar te krijgen, denk dan even goed na. Kan je het ‘probleem’ niet op een andere manier oplossen? Ga een middag zoveel mogelijk manieren bij elkaar brainstormen om anders tegen de situatie aan te kijken. Aankopen kunnen bijna altijd worden uitgesteld. Zet het maar op een verlanglijst! En ga in de tussentijd zo hard mogelijk werken voor je geld. Probeer het probleem op een andere manier op te lossen, zodat geld niet per se direct nodig is en zoek zo snel mogelijk werk, bijvoorbeeld via een uitzendbureau. Alleen wanneer het geld nodig is voor levensonderhoud (woonlasten, voeding, kleding, vervoer naar werk, etc. etc., is het verstandig om op zoek te gaan naar geld). Zorg op welke manier dan ook voor geld; de snelste manier om blut te raken is door dagelijks geld uit te geven, terwijl er geen geld binnenkomt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.