Categorieën
werk

Hoe vind je snel werk: lees mijn 14 tips

Update 27 april 2020: vanwege de Coronacrisis is het lastiger om snel werk te vinden. Nu draait dus alles om je mindset: je zal nu alleen snel aan werk komen als je ervoor openstaat om werk te doen waar waarschijnlijk niet je voorkeur ligt. Er is nog steeds volop werk, alleen misschien niet in je voorkeurssector. Als je ervoor openstaat om werk te doen waar de vraag naar personeel groot is, ligt het werk voor het oprapen en kan je nog steeds snel aan de slag. Anders moet je zo snel mogelijk een uitkering aanvragen. Bekijk deze artikelen:

 1. https://www.rtlz.nl/life/carriere/artikel/5101736/werk-vacatures-baan-corona-covid-19-supermarkt-bezorging-zorg;
 2. https://www.businessinsider.nl/deze-20-zoektermen-typen-werkzoekenden-in-tijdens-de-coronacrisis-per-april-plukken-en-zorg-zonder-diploma/;
 3. Beroepen met grote vraag naar personeel op dit moment: https://www.businessinsider.nl/vacatures-beroepen-schaars-veel-vraag-100/;
 4. https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/arbeidsmarkt/ontwikkelingen/coronacrisis/actuele-tekorten-overschotten/;

Oude versie van mijn artikel:

Als je snel of zelfs met spoed of per direct werk nodig hebt, dan is één van de beste tips die ik je kan geven om te solliciteren bij een uitzendbureau op functies waarvoor met grote spoed personeel wordt gezocht. Dus reageren op berichten van bedrijven die aangeven dringend op zoek te zijn naar mensen. En dan vervolgens voor de lange termijn op zoek te gaan naar een steeds betere baan. (als je overigens snel werk nodig hebt omdat je geen geld meer hebt, kan je beter een tijdelijke uitkering aanvragen, omdat werk zoeken nog geen garantie is dat je daadwerkelijk snel werk gevonden hebt). Is er geen directe geldnood, lees dan de onderstaande tips voor het zo snel mogelijk vinden van werk.

 

Lees eerst even mijn persoonlijke ervaring (1 min.): ik verstuurde een open sollicitatie naar een uitzendbureau. Een week later werd ik teruggebeld voor een reactie. Hoewel dat mogelijk sneller had gekund (mijn sollicitatie was zoekgeraakt), verwachtte ik überhaupt geen reactie, aangezien deze namelijk niet gericht was op een specifieke functie. Het betrof slechts een open sollicitatie. Toch werd ik gebeld. De intercedente vertelde mij dat er nog geen directe mogelijkheden waren bij het bedrijf waar ik interesse in toonde, maar er wel iets anders openstond, waar de volgende dag al zeer dringend mensen voor nodig waren! (vanwege een personeelstekort). 2 uur later, ik herhaal, 2 uur later ondertekende ik alle benodigde papieren op de vestiging (uitzendbureau) en de volgende ochtend, 08:30 uur, was ik aan het werk. Direct een volledige dag. Het is dus mogelijk om razendsnel werk te vinden als je er zelf daadwerkelijk voor openstaat (heb een open mindset). Als ik op een specifieke functie had gesolliciteerd (bij het bedrijf waar ik werd geplaatst), had ik mogelijk dezelfde dag al een reactie en/of uitnodiging kunnen verwachten. Het bedrijf is algemeen bekend en is altijd hard op zoek naar personeel. Mijn eerste keus was het niet. Dus ik twijfelde in eerste instantie, maar liet al mijn wensen en eisen vallen. Immers, als je een soortgelijk “spoed”- aanbod accepteert, heb je in ieder geval kans om het werk even “te proeven” en de functie te vervullen totdat je eventueel wat anders hebt gevonden. Maar solliciteren op uitzendfuncties van bedrijven die met spoed op zoek zijn naar personeel, is dus een mooie manier om ongelooflijk snel aan werk te komen. In mijn geval zelfs vrijwel direct (de volgende ochtend!).

Mijn 14 tips:

 1. Ga anders denken: waar het in eerste instantie om gaat, is dat je een bijdrage levert aan de samenleving. Hoe je dat doet, dat maakt niet uit. Focus op het leveren van een bijdrage. En daarna kan je altijd nog op zoek naar iets wat bij je past. Vind je de baan niet leuk, probeer dan vol te houden door negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten, totdat je iets hebt gevonden wat beter – of zelfs perfect – bij je interesses aansluit. Focus dus op het veranderen van je manier van denken, zodat je bereidheid toeneemt om echt meer soorten werk te doen, dan je normaal zou doen. Dit is één van de beste manieren om vlug even aan wat werk te komen, want je gaat direct voor meer soorten werk openstaan. De soorten werk waaruit je kan kiezen zullen dus, zeg maar, toenemen;
 2. Zoek even snel iets, al doe je het maar tijdelijk. Neem gewoon even snel iets aan, zodat je alvast werk hebt. Je kan op elk moment switchen van baan. Hoe meer eisen je stelt of hoe langer je gaat uitstellen met solliciteren op een functie, hoe langer het duurt voordat je aan het werk bent. Focus eerst op snelheid en laat al je eisen vallen. Van baan wisselen is altijd mogelijk;
 3. Neem alles aan. Accepteer alles. De gouden tip.  Alles aannemen, geen enkele eis stellen. Hoe minder eisen je stelt, hoe meer mogelijkheden er zijn, hoe sneller je aan de slag komt. Als het aankomt op snel werk vinden, focus dan op het zo snel mogelijk aannemen van werk wat op dit moment beschikbaar is. Schrap je wensenlijst. Kom eerst zo snel mogelijk aan het werk, want dat is het belangrijkste doel. Daarna kan je altijd nog verder kijken en van baan switchen. Zelfs is het werk voor het minimumloon, het levert dan altijd nog meer geld op dan wanneer je de komende weken thuis zit. Begin alvast en maak verbeteringen aan waar nodig. Een heel snelle manier om aan het werk te komen zijn uitzendbureau’s;
 4. Heb je al werk en wil je snel meer werk? Werk meer uren bij je huidige werkgever;
 5. Richt je zoektocht meteen op bedrijven die ‘per direct’ of ‘met spoed’ of ‘meteen’ op zoek naar personeel. Volg je het nieuws? Regelmatig verschijnen er berichten in de media van branches waar de vraag naar personeel groot is. Postnl bijvoorbeeld, is altijd hard op zoek naar mensen. Vind o.a. via Google of Indeed, vacatures van bedrijven die met deze woorden hun boodschap verkondigen. Dit zijn bedrijven die staan te springen om personeel. Bijvoorbeeld in de horeca is de vraag naar personeel extreem groot. Wil je echt snel aan de bak, richt je aandacht dan daarop. Je kan er op rekenen dat bedrijven die het hardst op zoek zijn naar nieuwe medewerkers, het snelst contact met je zullen opnemen. Puur omdat zij in een noodsituatie verkeren en daar druk of stress van ondervinden. Er zijn veel sectoren en vele bedrijven waar de personeelstekorten groot zijn en nieuwe mensen altijd welkom zijn. Het is echter jouw keuze of je eisen stelt of al het beschikbare werk met beide handen aanpakt. Bekijk bijvoorbeeld deze video over personeelstekorten in de horeca: https://www.youtube.com/watch?v=_ETNeawRWmw;
 6. Focus op beroepen waar in de vakantieperiode altijd een tekort aan mensen is;
 7. Richt je zoektocht meteen op bedrijven waar altijd een grote vraag is naar personeel. Hier vind je een overzicht van werk waar veel mensen voor gevraagd worden: https://www.businessinsider.nl/vacatures-beroepen-schaars-veel-vraag-100/. Ook op UWV kan je allerlei ‘kansrijke beroepen’ vinden: https://www.uwv.nl/overuwv/pers/dossiers/arbeidsmarktinformatie/detail/kansrijke-beroepen. Dit zijn beroepen waar de kans op werk groot is. Lees het eens door en oriënteer jezelf op waar je kansen liggen. Beter verwoord: op welke plekken er ongelooflijk dringend mensen nodig zijn. Denk ook eens aan de horeca of een Mcdonalds of Domino’s. Bedrijven die werkelijk constant groeien en altijd wel nieuw personeel kunnen gebruiken. Voel je jezelf te goed voor zo’n baan? Dan heb je waarschijnlijk gewoon werk nodig, niet snel. Niet zodanig snel dat er sprake is van een noodsituatie. Dat is een stukje mindset wat je zal moeten herstellen. In mijn visie is de jacht op inkomen, duizend maal belangrijker, dan de werkgever waar je werkt. En bevalt het achteraf niet, richt je dan op de volgende baan. Onthoud dit: bij werkgevers waar de nood het hoogst is, maak je de meeste kans om snel op gesprek te komen. Focus dus vooral op bedrijven die springen om personeel. Magazijnwerk bijvoorbeeld (orderpicking), heb je binnen 1 of 2 dagen geregeld. Dezelfde dag of misschien wel dezelfde ochtend, kan je aan het werk zijn, je kan per direct beginnen met werken, omdat de personeelsnood hoog is;
 8. Vraag je volledige netwerk of zij nog een baantje weten ergens. Dus vraag het echt iedereen; familie, vrienden, kennissen, collega’s of oud-collega’s, partners of ex-partners, etc. etc. En whatsappje is zo verstuurd. Denk eraan: actie = reactie;
 9. Uitzendbureau’s zijn de sleutel tot succes. In sommige gevallen kan je nog dezelfde week aan de slag. Sterker nog; sta je al ergens bij een uitzendbureau ingeschreven en heb je in het verleden al voor dat uitzendbureau gewerkt naar ieders tevredenheid? Heb je nog een goed contact met je contactpersoon? Bel diegene even op. Ik heb weleens meegemaakt dat mij een klus werd aangeboden voor de volgende ochtend (morgen dus!). Ook zonder diploma kan je in de meeste gevallen snel aan de slag. Als je per direct werk zoekt, is dit één van de snelste opties. Je kan komend uur alvast online een sollicitatie versturen en daarna direct bellen met de mededeling dat je hebt gesolliciteerd. Wellicht word je direct uitgenodigd voor een gesprek!;
 10. Vind je een leuke vacature op een site van een werkgever, uitzendbureau of andere vacaturesite? Voldoet deze niet helemaal aan je wensen? Solliciteer dan toch (bijv. werkgever vraagt 3 verplichte dagen werken i.p.v. 2 dagen die jij zou kunnen, solliciteer dan toch). Doe een open sollicitatie bij de werkgever. Als het bedrijf écht schreeuwt om personeel, stellen zij doorgaans minder eisen. Natuurlijk zal deze actie niet altijd succesvol zijn en dit moet je niet bij elke vacature doen, maar je weet pas wat het succes van een actie is geweest, nadat je het hebt uitgeprobeerd;
 11. Leg je wensenlijstje even opzij en verstuur elke dag gewoon zoveel mogelijk sollicitaties. Hoe meer actie, hoe meer kans. Je kan achteraf altijd nog op zoek naar een betere baan. Hoe meer sollicitaties je hebt uitstaan, hoe groter de kans dat er de komende dagen of weken een reactie volgt. Bij vele bedrijven is de nood hoog, zij zoeken, met de grootste spoed, naar meer mensen. Wensen als uurlonen, maandinkomen, soort werk, soort bedrijf, bedrijfscultuur, etc. Kan je laten vallen, die keuze heb je zelf in de hand. Bedenk wel dat, als je bereid bent om al het werk wat er ligt, aan te nemen, je in no-time werk hebt gevonden, bekijk mijn persoonlijke ervaring bovenaan dit artikel;
 12. Bekijk de ‘complete’ vacaturebanken. Er zijn sites zoals Indeed, die alle vacatures op internet bij elkaar verzamelen op 1 site. Bekijk zulke sites. Dit werkt sneller dan alle vacaturesites één voor één langs te gaan;
 13. Solliciteer op meerdere plekken tegelijk. Wacht niet af totdat je een reactie krijgt. Hoe meer acties je uitzet, hoe meer kans dat er iets gebeurt;
 14. Bel bedrijven in de stad of dorp om te vragen of je je CV mag komen afgeven;
 15. Neem contact op met uitzendbureau’s waar je al ingeschreven staat. Toen ik aangaf op zoek te zijn naar een andere baan, ontving ik vrij snel een vacature van één van hun intercedentes, waar ik geplaatst kon worden. Ik werkte al 6 maanden voor het uitzendbureau (Randstad). Als uitzendbureau’s je kennen en je je al hebt “bewezen”, ontvang je makkelijk nieuwe aanbiedingen voor werk. Des te makkelijker is het om via je huidige uitzendbureau om nieuw werk te vragen. Dit principe / deze truc werkt hetzelfde als gebruikmaken van je netwerk: als je je netwerk om hulp vraagt, vind je gemakkelijker en/of sneller werk. Je kan de intercedentes van uitzendbureau’s ook zien als mensen binnen je netwerk.
 16. Ben je ergens al werkzaam en op zoek naar meer werk? Vraag je werkgever en/of contactpersoon dan naar de mogelijkheid om meer uren te werken. Mogelijk heeft het bedrijf ook nog andere vacatures openstaan die vervuld moeten worden. Meer werk vragen aan je huidige werkgever is misschien wel de snelste manier om aan meer werk te komen, zodat het vinden van een 2e werkgever dan niet noodzakelijk is.

TIP! Bekijk hieronder ook ‘how to find a job fast (in A week or less)’ voor een paar goede tips en wat motivatie!

Heb je een ‘rotbaantje’ aangenomen uit nood en wil je op termijn een andere job? Bekijk dan het artikel op overzicht.info kans op werk vergroten (artikel helaas verwijderd) voor meer tips voor het vinden van een baan. Heb je geen diploma? Bekijk dan werk vinden zonder diploma op overzicht.info (artikel helaas verwijderd).

Vind snel werk door jezelf te focussen op sectoren waar de vraag naar personeel, groot of enorm is. Zoals de horeca:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.