Categorieën
geld

Geen geld meer voor de rekeningen: lees mijn tips!

Wat te doen als er geen (of onvoldoende) geld is voor de rekeningen? Geld lenen van naasten, vooral direct meer geld verdienen (meer uren maken), aanvullende uitkering aanvragen, spullen verkopen en waardevolle bezittingen omzetten in geld, bijbanen zoeken, begeleiding zoeken via de gemeente, geld besparen op vaste lasten, zoals boodschappen, internet, telefonie, werkelijk alles (elke euro moet naar de rekeningen) etc. etc. Lees verder voor oplossingen.

Als je je rekeningen niet op tijd hebt betaald, dan ontvang je berichten als deze in je mailbox:

Let op. Dit is een eerste herinnering. Na het ontvangen van deze e-mail heeft u 14 dagen de tijd om het bedrag aan ons over te maken. Betaalt u niet, dan ontvangt u een aanmaning met € 20,- incassokosten. Als u het bedrag ook na deze aanmaning niet overmaakt, krijgt u een laatste betaalmogelijkheid. De incassokosten kunnen oplopen tot maximaal € 40,- per factuur. [eventueel gevolgd door: neem contact met ons op als betalen momenteel nog niet lukt].

Of deze:

Hierbij ontvang je een herinnering voor jouw openstaande factuur ter hoogte van €xx,xx met betrekking tot [product of dienst]. Betalen doe je makkelijk en snel met onderstaande betaalknop. Wij verwachten jouw betaling van [bedrag] wel voor 18-04-2019 op onze rekening. Mocht jouw betaling uitblijven, ontvang je bericht over het vervolg van het incassotraject.

Schrik niet van deze e-mails. Neem gewoon contact op om de betaling te bespreken. Vertel er wel duidelijk bij dat je nu nog geen beloftes kan doen, omdat je de boel aan het regelen bent en nog geen harde toezeggingen hebt. Stellen zij de betaling voor jou uit, meld dan wel dat je nog niet kan garanderen dat je de afspraak kan nakomen.

Kan je maar 1 of 2 rekening(en) niet betalen?

Vraag dan gewoon uitstel van betaling of een betalingsregeling totdat je inkomsten binnenkomen. Heb je geen keiharde garantie dat er binnenkort geld binnenkomt of heb je meer dan 2 openstaande rekeningen? Dan is er waarschinlijk meer aan de hand en moet je de wortel van het probleem aanpakken om te voorkomen dat de problemen niet elke maand net zo stevig weer terugkeren. Of nog ernstiger worden.

Lees hieronder verder voor de tips en bekijk ook mijn artikel: ik heb geen geld.

Wat ik zélf zou doen als ik geen geld meer zou hebben om de rekeningen te betalen (lijstje is niet geprioriteerd, stel jouw eigen prioriteiten op basis van jouw situatie):

Ik kan mijn openstaande rekeningen niet betalen, wat kan ik het beste doen?

 • Even vooraf: alle remmen los! Motiveer jezelf om in actie te komen. Hoe langer je wacht met de acties die nu genomen moeten worden, hoe dieper je in de schulden belandt. En hoe lastiger het is om daar weer uit te komen (incassokosten, elke maand aflossen dus minder te besteden, etc.);
 • Ben je niet gemotiveerd om actie te ondernemen of stel je de acties ook maar een dag uit, zoek dan eerst onmiddellijk hulp. Startpunt zou de gemeente kunnen zijn. Pak de telefoon en tik het nummer in. Of stap naar buiten en meld je bij maatschappelijk werk. Een begeleider kan je helpen alle bedrijven te bellen en uit te leggen wat de situatie is. Nu ernstigere problemen voorkomen is beter dan de hele boel achteraf te moeten gaan genezen;
 • Huur: als ik de huur niet zou kunnen betalen, zou ik eerst de tips in dit artikel opvolgen: ik kan mijn huur niet betalen (klik en volg de link);
 • Kan je niet (volledig) werken, vraag dan sowieso een (aanvullende) uitkering aan. Heb je die al en zit je alsnog zonder geld voor de rekeningen of kom je geld tekort, zorg dan voor financiële hulp. Schuldhulpmaatje biedt uitstekende ondersteuning, ook als je geen schulden hebt. Gezien het feit dat je de rekeningen nu niet kan betalen, dreigen er schulden te ontstaan. Schulden voorkomen is al een hele goede stap. Schuldhulpmaatje helpt daarbij;
 • Kan je wel (volledig) werken, maar heb je nog geen werk? Alvast de procedure opstarten, op gang krijgen, voor het aanvragen van een (aanvullende) uitkering. Na 4 weken heb je meestal al recht op een voorschot, mits blijkt dat je recht hebt op een uitkering. Ook zou ik hulp zoeken bij een vrijwilligersorganisatie of maatschappelijk werk of kennis / vriend / familielid. Om mij te helpen de benodigde papieren in te vullen. Zodat ik voorkom dat ik dit niet ga uitstellen of de te nemen stappen onnodig lang ga uitstellen (elke dag zonder actie is sowieso een verloren dag). Hoe langer ik hiermee wacht, hoe langer het duurt voordat er weer geld binnenkomt voor openstaande rekeningen;
 • Wil je niet werken, maar heb je wél rekeningen te betalen. Zoek dan hulp via de gemeente. Professionals helpen dit soort (motivatie)problemen op te lossen;
 • Als ik zou werken, zou ik een plan bedenken om (evt. tijdelijk) zoveel mogelijk uren te gaan werken. Dan komt er op korte termijn meer geld binnen, zodat ik rekeningen kan betalen. Een tweede baan zou ook een oplossing kunnen zijn, als ik niet nog meer uren zou kunnen werken bij mijn huidige baan (alleen moet ik dan wel rekening houden dat ik méér loonheffing, belasting ga betalen en het nettoloon daardoor lager uitvalt!);
 • Een bespaarplan of maandbegroting maken voor écht elke uitgave in mijn inkomsten- uitgaven overzicht, dat zou ik ook doen. Daarmee houd ik meer geld over voor de rekeningen. Waar nodig, zuiniger gaan leven. Anders gaan eten, om te kunnen besparen op de boodschappen. Openbaar vervoer i.p.v. de auto etc. etc. Schuldhulpmaatje helpt ook met het opstellen van een maandbegroting of bespaarplan als je nog geen schulden hebt!
 • Je spullen verkopen voor geld. Eén van de snelste manieren om geld bij elkaar te sprokkelen voor openstaande rekeningen;
 • Bijverdienen in de ochtend of avonduren, naast mijn vaste baan. Al is het maar voor 1 avond per week;
 • Uitstel van betaling vragen op het moment dat ik zeker weet dat ik afspraken kan nakomen (niet nagekomen afspraken helpen de situatie namelijk niet! Daar verspil je je kansen / jokers mee. Liever vertel je bedrijven wat er aan de hand is, wat je eraan gaat doen en op welke termijn je meer zekerheid kan bieden. Je hebt namelijk maar 1 of max. 2 kansen om eventuele betalingsregelingen na te komen. Betalingsafspraak niet nakomen is meestal direct stopzetting van betalingsregeling of einde uitstel van betaling);
 • Misschien wel het belangrijkste: bij structurele problemen, hulp vragen bij de gemeente / maatschappelijk werk. Om verzekerd te zijn van actie en daarmee uitstellen te voorkomen. Er is een probleem (je kan je rekeningen niet betalen!) en indien je dit zelf wilt aanpakken, maar tegelijkertijd een dag of langer uitstelt, neemt het probleem met de dag toe, al heb je dit niet altijd door; schakel daarom professionele hulp of begeleiding in. Ook om te voorkomen dat problemen de komende maanden verder oplopen als er niets gebeurt (preventie). Als je onvoldoende of niet de juiste acties onderneemt, treden de problemen de komende weken opnieuw op, mogelijk in verzwaarde vorm, waardoor het lastiger wordt om er weer bovenop te komen. Maatschappelijk werk is de gouden oplossing hiervoor. Zij hebben alle benodigde deskundigheid hieromtrent.

(let wel, ik ben door schade en schande wijs geworden. Dus de onderstaande stappen zijn de acties die ik zou ondernemen, nu ik nieuwe inzichten heb verkregen over wat het beste werkt):

Een overzicht maken van welke rekeningen er allemaal nog openstaan. Alles maar dan ook alles begint met een overzicht. Zonder dit, niets mogelijk. Je kan niet naar een effectieve oplossing toewerken zonder een duidelijk overzicht te hebben.

Voorkom herinneringskosten, aanmaningskosten, incassokosten door direct zelf in actie te komen of hulp te zoeken bij maatschappelijk werk. Dit puur om te zorgen dat je de situatie niet gaat uitstellen, met als gevolg een verergering van de huidige situatie.

Geen geld meer hebben, bestaat dat wel?

https://www.youtube.com/watch?v=F7UDAAotqKo

Lees ook mijn andere artikel (vol tips):
Ik heb geen geld meer, volg de link;

Eerst een plan van aanpak maken, eventueel met hulp van een organisatie

Kan je je rekeningen niet meer betalen? Het aanpakken van een geldprobleem begint altijd met een inkomsten- uitgaven overzicht. Hierin vermeld je alle inkomsten en alle uitgaven die je maakt. Pas als je weet, waar het probleem precies zit, vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Ik zou zelf verder alvast een plan maken om geld bij elkaar te krijgen voor het betalen van de rekeningen die op dit moment nog onbetaald zijn. Ik zou sowieso zo snel mogelijk gaan werken of meer uren maken, zodat het probleem niet met de dag verergerd wordt. Als je al veel uren maakt, zit het probleem mogelijk in je uitgaven en moet je die vanaf vandaag gaan verlagen. Op elke uitgave besparen. Moeilijk voor je om je aan te passen aan dit nieuwe gedrag? Direct hulp inschakelen van maatschappelijk werk, anders zit je binnen een paar weken of maanden met veel grotere problemen. Schulden.

Eén van de snelste manieren om werk te vinden is via een uitzendbureau (lees: hoe vind je snel werk). CV pakken, online vacatures zoeken en gewoon eerst echt alles aannemen totdat ik werk vind waar ik meer plezier in heb.

Let op: als ik ook maar het idee of gevoel zou krijgen dat ik deze handelingen één of meerdere dagen zou uitstellen, zou ik eerst hulp zoeken bij een organisatie. Contact opnemen met de gemeente met de vraag welke partijen in de omgeving vrijwillig helpen bij geldproblemen. Gouden tip: een ‘sociaal team’ in jouw gemeente kan jou het snelst en best helpen bij geldproblemen zoals deze, aangezien zij in perfect contact staan met alle partijen in jouw woonplaats. Niet alleen de geldproblemen kunnen hierdoor aangepakt worden, maar ook andere problemen mochten die er zijn. Mijn ervaring is dat je kan rekenen op razendsnelle, daadkrachtige ondersteuning bij alle problemen die je hebt, waaronder het probleem dat je nu je rekeningen niet kan betalen. Kunnen zij niet helpen of doorverwijzen naar bijvoorbeeld een vrijwilliger, dan zullen zij naar andere partijen doorverwijzen. Alles wordt aangepakt. De sociale teams kunnen voor jou ook de bedrijven bellen (of doorverwijzen naar een vrijwilligersorganisatie) om uitstel van betalingen te vragen. Dit belletje heeft een veel groter effect dan wanneer je zelf de telefoon pakt.

Het grote voordeel van sociale teams voor hulp bij geldproblemen

Het grootste voordeel van een sociaal team voor hulp bij je geldprobleem, is dat je daarmee voorkomt dat je zelf stappen gaat uitstellen die nodig zijn om het probleem op te lossen. Een ander voordeel is dat zij zich er op richten dat het probleem zich niet opnieuw voordoet de komende maanden; een stuk preventie. Als je het probleem zelf probeert op te lossen, ben je mogelijk geneigd om de stappen die naar een oplossing leiden, 1 of meerdere dagen of weken of zelfs maandenlang uit te stellen. Daardoor kom je onvermijdelijk dieper in de problemen te zijn. Betalingsachterstanden zullen oplopen, getroffen betalingsregelingen zullen worden beëindigd. Incassobureau’s zullen zich bij je melden en er worden schulden opgebouwd. Wat weer geruime tijd kost om van schulden af te komen (lees: schulden aflossen tips). Laat het niet uit de hand lopen, schakel hulp in van een sociaal team, neem contact op met de gemeente. Voorkomen is beter (en sneller) dan genezen.

Wat ik verder zou kunnen doen bij onvoldoende geld voor de rekeningen

 • Ten eerste; dakloosheid door huurachterstanden voorkomen. Lees: geen geld voor de huur en dakloosheid voorkomen;
 • Vervolgens een overzicht maken van welke rekeningen er allemaal nog openstaan. Alles maar dan ook alles begint met een overzicht. Zonder dit, niets mogelijk. Je kan niet naar een effectieve oplossing toewerken zonder overzicht;
 • Meteen daarna in actie komen om te voorkomen dat er herinneringskosten, aanmaningskosten of incassokosten aan de openstaande rekeningen worden toegevoegd;
 • Alle bedrijven waar facturen opstaan, eerst allemaal op de hoogte stellen van het probleem, nog geen uitstel vragen, zolang ik niet zeker weet of ik die afspraak kan nakomen;
 • In de tussentijd een plan maken voor meer inkomsten en een verlaging van de uitgaven;
 • Het beste is om dit te doen met de hulp van een organisatie (een vrijwilliger), zodat ik de stappen niet ga uitstellen, waardoor problemen elke dag erger worden en uiteindelijk het lastiger is om er weer bovenop te komen;
 • Als ik meer zou kunnen werken, meer uren vragen aan mijn werkgever of een uitzendbureau vragen om meer werk;
 • Als ik nog niet zou werken, hulp zoeken bij het vinden van werk of direct solliciteren bij uitzendbureau’s;
 • Zoveel mogelijk uitgaven schrappen. Goedkoper eten (bijv. erwtensoep met rijst en brood) i.p.v. een kostbare avondmaaltijd, goedkoper leven, minder kleding, auto laten staan, etc. Dus per uitgave nakijken hoe ik daarop kan besparen. Tip: met een organisatie als schuldhulpmaatje werkt dit het beste, ook als je nog geen schulden hebt. Je kan ook terecht bij Humanitas voor hulp. Maatschappelijk werk is werkelijkwaar de beste plek om aan te kloppen. Zij staan in contact met alle organisaties in de regio, die hulp bieden bij geldproblemen;
 • Uitstel van betaling of een betalingsregeling vragen bij alle bedrijven waar nog rekeningen betaald moeten worden. Pas wanneer je zeker weet dat je deze afspraken kan nakomen;
 • Voorkom dat openstaande facturen worden verhoogd met allerlei extra kosten of worden doorgezet naar een incassobureau. door je stipt aan je afspraken te houden en voortdurend in contact te blijven met alle bedrijven. Doordat er waarschijnlijk niet ineens sprake zal zijn van een grote stijging aan inkomsten, zal het met verhoogde kosten telkens lastiger worden om facturen nog betaald te krijgen. En je zal maandelijks steeds minder financiele ruimte overhouden voor noodzakelijke uitgaven. Stel zaken dus niet te lang uit en doe geen beloftes die je niet kan nakomen. Schakel hulp in, zodat je een stuk verdediging hebt.

Het probleem: onvoldoende inkomsten of uitgaven te hoog

Onthoud dat je geen geld hebt om de rekeningen te betalen doordat je te weinig inkomsten genereert of teveel geld uitgeeft. Als zowel inkomsten en uitgaven in balans zijn, zouden er geen problemen moeten zijn. Jouw taak is dus om de inkomsten en uitgaven weer in balans te brengen. De beste manier om meer geld binnen te krijgen is werken in loondienst. Dit aangezien een werkgever de wettelijke verplichting heeft om jou binnen een bepaalde termijn uit te betalen nadat je de werkzaamheden hebt verricht. Gegarandeerde inkomsten dus.

Werk je al parttime, ga dan meer uren draaien. Bijvoorbeeld door diensten van collega’s over te nemen. Of diensten op te vullen die nog openstaan. Kan je niet werken of onvoldoende werken, vraag dan met spoed een aanvullende uitkering aan. Het beste is om dit met hulp van maatschappelijk werk aan te vragen, zodat de procedure sneller verloopt en je de taken niet gaat uitstellen. Elke dag telt. Kom je geld tekort voor de rekeningen doordat uitgaven te hoog zijn, is het belangrijk eerst inzichtelijk te krijgen om welke uitgaven het gaat. Kijk per uitgaven waar besparingen mogelijk zijn. Meestal zijn kleine veranderingen in je uitgavenpatroon al voldoende om je facturen voortaan binnen de gestelde termijn te betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.