Kom van de schulden af: 41 tips

Tip 1: stel niets uit! Er zijn (grote) problemen. Je hebt schulden of grote schulden. Je wilt hier zo snel mogelijk van af. Hoe langer je de huidige situatie laat voor wat het is, hoe groter de problemen zich ontwikkelen. Incassobureau’s gaan door, deurwaarders gaan deur en crediteuren willen hun onbetaalde rekeningen betaald zien. De wereld stop niet. Als jij geen actie onderneemt, zullen de problemen alleen maar oplopen. Evenals de gevolgen. De belangrijkste tip die ik kan geven bij schulden: stel niets uit, onderneem actie. Kijk hieronder eens naar tip 2.

Bekijk ook:

Tip 2: ga in ieder geval alvast werken om erger te voorkomen
Een schuldsituatie kan soms zo ernstig zijn, dat je het risico loopt om uit je huis gezet te worden. Als je een woning / kamer huurt of koopt, dan loop jij dit risico. Zelfs indien er momenteel nog geen sprake is van achterstanden.  Deze kunnen zich sneller ontwikkelen dan je in eerste instantie voorziet. Eén van de belangrijkste tips die ik je kan geven; ga alvast werken, zodat er in ieder geval inkomsten binnenkomen, waarmee je je vaste lasten kan betalen. Het is ook prettiger voor je gemoedsrust, indien je gaat handelen vanuit een gevoel van basisveiligheid: er zijn problemen die opgelost moeten worden, laten we stap voor stap gaan werken aan een oplossing, terwijl ik de zekerheid heb, dat ik niet verder kan afzakken dan de situatie waar ik nu in zit. Ik behoud mijn woning, heb geld voor voedsel, kleding, energie, water, licht, vervoer, etc. etc. omdat ik de keuze heb gemaakt om in ieder geval te blijven werken. Kortom: ook wanneer je in de schulden zit, is dakloosheid voorkomen altijd prioriteit 1. Je wilt immers niet terechtkomen op de drukbezette woningmarkt: https://nos.nl/artikel/2244999-woningzoekenden-zonder-urgentieverklaring-vissen-steeds-vaker-achter-het-net.html. Ga alsjeblieft werken, ook al is het maar 1 dag per week. Of een halve dag. Het is zoveel beter dan 24/7 in de stress en onzekerheid zitten of je je woonlasten wel kan betalen iedere maand.

Hoe erg de situatie ook is, door te beginnen met werken, zorg je ervoor dat de situatie niet meer wekelijks op zijn hevigst kan verslechteren. Anders verwoord: de situatie kan niet meer extreem verslechteren. Bijvoorbeeld: er kunnen schulden bijkomen door de kosten van deurwaarders of rente, maar doordat er met werk, ook inkomen binnenkomt, lopen de schulden niet meer maximaal op. Ook is het een goed signaal richting alle schuldeisers, dat er in ieder geval aan inkomsten gewerkt wordt.

Tip 3: krijg eerst overzicht, dat is altijd de eerste stap!
Zonder overzicht weet je niet of je schulden hebt, waar je schulden hebt, hoe hoog deze schulden zijn, of deze schulden verder kunnen oplopen en zo ja, of daar nog wat tegen te doen is – en veel andere relevante informatie. Overzicht is de eerste stap! Zonder het totaalplaatje kan geen goede beslissingen nemen. Sterker nog, zonder overzicht is het niet mogelijk om af te lossen, omdat je niet weet hoeveel én aan wie je het beste kan aflossen elke maand / elke week. Controleer alle post, controleer alle mailboxen (zoek op ‘factuur’, ‘herinnering’, ‘aanmaning’ en soortgelijke woorden).

Tip 4: stel de beslagvrije voet alvast veilig. Dit is het deel van jouw inkomsten waar schuldeisers geen beslag op mogen leggen. Geef de deurwaarder of overheidsorganisatie tijdig alle informatie die van belang is om jouw beslagvrije voet te berekenen. Verzuim je dit, dan stellen zij de beslagvrije voet voor jou vast, meestal is die veel te laag, waardoor je gigantisch in de problemen kan komen te zitten.

Tip 5: controleer of je teveel hebt betaald op een oud schuldendossier. Het kan voorkomen dat er inmiddels een dossier is gesloten omdat volgens de schuldeisers nu alles is afgelost. Maar er teveel is betaald. Toon dit dan aan en vorder het teveel betaalde bedrag terug. Het is altijd belangrijk om een schuld zo goed mogelijk te controleren (rechtmatigheid van vordering).

Tip 6: betaal vaste lasten op tijd en maak geen nieuwe schulden. Dit is de absolute basis om de situatie te herstellen financieel weer gezond te worden. Het is tevens een strenge eis om toegelaten te worden tot de schuldhulpverlening. Maar ook bij elke andere soort begeleiding bij schulden, zal de aandacht eerst uitgaan naar deze punten. Nieuwe schulden maken de situatie alleen maar erger. Dus koop niets buiten je budget. Vaste lasten op tijd betalen is noodzakelijk om nieuwe schulden te voorkomen. Of je inkomen kwijt te raken aan betalingsherinneringen, aanmaankosten, etc.

Tip 7: stuur alle schuldeisers zoveel mogelijk bewijs. Denk na hoe je kan aantonen wat je allemaal zegt. Stuur daar bewijzen van op. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een bevestiging dat je hulp krijgt;
  • Een bewijs van inkomsten;
  • Bankafschriften;
  • Overzicht schulden (schuldenlijst);
  • Brieven sociale dienst;
  • Alles wat ook maar verband houdt met de situatie (brainstorm welke documenten relevant kunnen zijn)

Maak gevoelige informatie onleesbaar om misbruik te voorkomen.

Tip 8: Leg contact met de opdrachtgevers van incassobureau’s en deurwaarders. Trek de stoute schoenen aan en neem indien je echt niet kan betalen of minder dan voorgesteld, contact op met de opdrachtgever van het incassobureau of deurwaarder. Stuur zoveel mogelijk onderbouwing en bewijsstukken mee. In sommige gevallen kunnen incassobureau’s of deurwaarders geinstrueerd worden anders te gaan handelen, naar aanleiding van het verzoek wat je bij de opdrachtgever hebt ingediend.

Tip 9: vraag zoveel mogelijk schuldeisers, onderbouwd om uitstel. Als er problemen zijn, zit je niet te wachten op nog meer extra druk, nog meer incassokosten of nog meer deurwaarderskosten. Stuur een brief naar schuldeisers of incassobureau’s / deurwaarders (of de opdrachtgevers die ze aansturen) en vraag onderbouwd om uitstel. Toon dus zo goed mogelijk aan waarom uitstel op dit moment noodzakelijk is. Vraag altijd eerst om uitstel, indien er eerst wat uitgezocht moet worden!

Tip 10: neem een extra baan in de avond om extra geld te verdienen. Als je voor 2 dagen per week, een extra avondbaan neemt – en je genereert daarmee zo’n €500 extra netto per maand, kan het zijn dat je daardoor veel sneller van de schulden af bent. Reken maar uit hoeveel je totaalschuld is en hoeveel je op jaarbasis extra kan aflossen op deze manier. Het kan zomaar zo zijn dat je hierdoor vele maanden eerder uit de schulden bent.

Tip 11: verstrek zoveel mogelijk bewijs en schrijf ook de opdrachtgever een brief
Denk eraan: schuldeisers moeten verantwoording afleggen aan hun opdrachtgevers! Dus als je niet kan betalen of niet voldoende, helpt het om zo goed als mogelijk aan te tonen dat je dat daadwerkelijk niet kan. Bewijs is op elk moment alles. Schrijf desnoods ook een brief naar de opdrachtgever van het incassobureau / deurwaarder om hen vriendelijk te vragen, een verzoek neer te leggen dat het ‘gas’ er af moet worden gehaald. Anders dreunen incassobureau’s / deurwaarders onverminderd door.

Tip 12: controleer elke schuld, tot op het bot
Wanneer je wordt gedagvaard of aangemaand om een schuld te betalen, controleer dan eerst altijd dat de schuld daadwerkelijk volledig klopt. Maak een spreadsheet met alle betalingen die je hebt verricht. Het gaat hierbij om het nalopen van alle bankafschriften van alle bankrekeningen, inclusief diegenen die mogelijk een factuur van het bedrijf voor JOU hebben betaald, vanaf HEN bankrekeningen. Noteer alle verrichtte betalingen in een spreadsheet. Gebruik een zoekfunctie terwijl je de bankafschriften nakijkt (CTRL en F5). Let op: voer telkens de bedrijfsnaam van de schuldeiser in (bijvoorbeeld Ziggo en / of een incassobureau of deurwaarder), maar ook het klantnummer. (zeken op rekeningnummer heeft geen zin, want die kan intussen of in die periode, gewijzigd zijn). Let op: zoek ook op de naam van het incassobureau waar je eventueel geld naar hebt overgemaakt. Ben je bijvoorbeeld klant geweest bij Ziggo in de periode 2014 – 2017, zoek dan ook op BOS incasso met CTRL + F5, het incassobureau van Ziggo. Kom op die manier op een totaalbeeld aan verrichtte betalingen. Vergelijk dat overzicht met wat je contractureel aan het bedrijf hebt moeten betalen voor de producten of diensten.

Tip 13: Probeer een goede regeling te treffen
Het is altijd makkelijker om een schuld in kleine delen af te betalen i.p.v. in 1x. Vooral wanneer betaling ineens, niet mogelijk is. Dus tref een goede betalingsregeling en houd je daaraan. Maar wat als het lastig is om überhaupt een bedrag te betalen elke maand? Of wanneer het incassobureau of deurwaarder een minimaal of hoger aflossingsbedrag vraagt dan je kan voldoen? Dan doe je eerst een voorstel voor de eerste 6 maanden. Daarna neem je opnieuw contact op. Dus vraag de schuldeiser om de eerste 6 maanden een bedrag te betalen wat je zeker weten kan betalen, om vervolgens na 6 maanden de regeling te herzien.

Tip 14: Doe er eerst alles aan om te voorkomen dat schulden nog verder oplopen en maak geen nieuwe schulden aan. De schulden mogen niet verder omhoog. Anders raak je steeds maar dieper in de problemen en ben je het ene gat met het andere aan het vullen. Je bent ook nergens op aan het aflossen als je een schuld betaalt, maar aan de andere kant er gewoon weer wat bijkomt. Verder oplopende schulden zorgen voor continu oplopende problemen. Zorg dat de situatie eerst stabiel is. Aan oplopende schulden door rente is natuurlijk niet zo heel veel te doen. Maar het op tijd betalen van vaste lasten is de belangrijkste manier en tevens eerste stap, om oplopende financiële problemen te voorkomen en uiteindelijk van de schulden af te kunnen komen. Het zorgen voor een stabiel inkomen is dus net zo belangrijk. Er mogen geen nieuwe schulden ontstaan! Dat betekent dus een vast en ongewijzigd maandelijks inkomen. Bijvoorbeeld een vaste uitkering of werk in loondienst.

Tip 15: onderhoud regelmatig contact met alle schuldeisers! Weet precies wat er speelt en kom niet voor onverwachte verassingen te staan! Houd altijd stipt contact met alle schuldeisers (bedrijven, incassobureau’s, deurwaarders, etc.). Er kan intern daar van alles gebeuren en zo kan je zomaar op een negatieve manier verrast worden. Vertrouw ook nooit op berichtgeving per post / per mail van hun zijde, want post kan niet aankomen en mail kan tegengehouden worden door een spamfilter. Vertrouw niets, controleer alles! Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat, wanneer er beslag op inboedel is aangezegd, er bijvoorbeeld uit het niets vele maanden later, alsnog een deurwaarder binnenkomt om beslag te leggen, ondanks dat je om welke reden dan ook, dat niet had verwacht. Zit daarom continu overal bovenop, zelfs zit je in de MSNP regeling, WSNP regeling of word je geholpen door een bewindvoerder. Controleer alles, met regelmaat! Bekijk de deurwaarders: betalen of leeghalen, afl. 1, om te zien hoe het fout kan gaan als je dit niet doet. Van het programma Deurwaarders UK op RTL gemist, vallen ook een hoop lessen te trekken. Bestudeer deze programma’s aandachtig en leer er zoveel mogelijk van.

Tip 16: Bekijk deze pagina, als je door schulden, nu tijdelijk even zonder geld zit
Op Geldloos.nl kwam ik een pagina tegen met een paar ijzersterke tips voor overleven zonder geld (overleven als je zonder geld zit). Gebruik deze tips als je in een noodsituatie zit en even een tijdelijke oplossing nodig hebt. Kijk welke tips je zou kunnen gebruiken. Soms kan het, als je in de schulden zit, heel erg lastig worden om te overleven. Tweede tip: ga naar een sociaal team, die ondersteunen jou vrijwel direct in een noodsituatie. Mijn ervaring is dat je kan rekening op een actieve, daadkrachtige ondersteuning. Oók bij noodsituatie, ongeacht het probleem wat je hebt. Bijvoorbeeld, vanwege de schulden, zit je tijdelijk zonder eten. Probleem op te lossen? Doe vandaag nog online een aanmelding voor ondersteuning bij een sociaal team.

Tip 17: ga op zoek naar het minimabeleid in jouw gemeente en vraag regelingen aan waar je recht op hebt! Bijvoorbeeld een individuele langdurigheidstoeslag als je al meerdere jaren moet rondkomen van een laag inkomen. Of andere regelingen. Mogelijk kan je daarmee een heel kleine schuld aflossen of net iets makkelijker rondkomen de komende maanden. Huurtoeslag en zorgtoeslag zijn het belangrijkste, deze laatste zijn overigens landelijke regelingen. Voor hulp bij het aanvragen hiervan en vaststellen van de juiste hoogte, kan je terecht bij de sociale raadslieden in jouw gemeente.

Tip 18: perfectioneer je financieen met behulp van een budgetoverzicht. Heb een spreadsheet met 2 kolommen; inkomsten vs uitgaven. En maak een begroting; zet in kolom uitgaven op elke rij een kostenpost neer. In de kolom inkomsten op elke regel een bron van inkomsten neerzetten. Incl. de hoogte van elke post. Vervolgens neem je overal de kassabon mee en registreer je al je uitgaven. Geen kassabon ontvangen of vergeten betekent: uitgave direct noteren in smartphone. Want er is een compleet overzicht nodig om goed inzicht te krijgen. Aan het eind van de maand vul je alle gerealiseerde inkomsten en uitgaven in. Incl. alle transacties op je bankrekeningen. Op die manier heb je alle inkomsten en uitgaven duidelijk in beeld en krijg je het besef hoe je je geld besteedt. Hiermee voorkom je nieuwe schulden. Immers, als je niet weet of je een uitgave wel kan doen, weet je ook niet of je ondertussen onverwachts een nieuwe schuld opbouwt. Budgetoverzicht maken is een belangrijke manier om van de schulden af te komen!

Tip 19: heb je betalingsregelingen lopen, kom die dan stipt na! Anders gaan de dossiers uiteindelijk naar incassobureau’s, deurwaarders en rechters en dit brengt tientallen tot vele honderden euro’s extra schuld mee. Niet enkel de kosten van de deurwaarder, maar ook de hoge griffiekosten. Let op: deurwaarders brengen op meerdere momenten in het proces, hoge kosten in rekening. Voor elke handeling, worden ‘buitensporig hoge’ kosten in rekening gebracht. Zo zorgt het betekenen van een vonnis (slechts het ondertekenen en afleveren van vonnis) al voor €80 tot €100 extra schuld. Word er beslag gelegd of je loon, uitkering, bankrekening of zorgtoeslag / huurtoeslag? Dan komt er minimaal €227 aan schuld, per beslag bij. Zo kom je uiteindelijk in een situatie te zitten waarbij het lastig is om er weer uit te komen, door al deze zware toegevoegde kosten op het dossier. Belangrijkste is dus altijd betalingsregelingen stipt nakomen. Lukt dat niet, meteen aan de bel trekken. Belangrijke manier om oplopende schulden te voorkomen!

Tip 20: zorg voor een vast inkomen elke maand. Als je geen vast inkomen (gegarandeerd inkomen) binnenkrijgt, is de kans extreem groot dat je in een bepaalde maand onvoldoende inkomsten hebt om je vaste lasten (op tijd) te betalen. Je hebt maandelijks een vast, gegarandeerd inkomen nodig voor vaste lasten (en dus voor het voorkomen van betalingsachterstanden of schulden, deurwaarders, rechters), betalingsregelingen en aflossing van schulden. Belangrijke manier om van de schulden af te komen!

Tip 21: Download online alle bankafschriften, loonstrookjes, facturen en rekeningoverzichten. Want voor je het weet zijn ze weg en kan het soms geld kosten om deze toe te laten sturen. Deze documenten zijn bijvoorbeeld belangrijk als je een keer iets wilt terugzien / nakijken / uitzoeken of je recht aantonen, rondom schulden of inkomsten. Of betalingen / uitgaven. Het is de kern van je administratie! Download elke maand alles!

Tip 22: verdien zoveel mogelijk geld! Als je zo snel mogelijk van de schulden af zijn, is de beste manier: zoveel mogelijk verdienen. Geld welteverstaan! Puur geld. Goud geld. De snelste manier om een zo hoog mogelijke aflossingscapaciteit te realiseren is zo veel als mogelijk geld binnenhalen. Karren vol. Hoe doe je dat? Door er zeker van te zijn dat je voldoende kansen hebt om werk te vinden (zie dit artikel: kansen op werk vergroten) en door in de avonduren bij te verdienen, indien dat mogelijk is. Gebruik ook internet om wat bij te verdienen, of het nou €50 of €1000 extra per maand is, het is geld wat telt! Focus op het aanleggen en continu verder opbouwen van diverse bronnen / stromen van inkomsten, het is de snelste manier van de schulden af te komen.

Tip 23: mail schuldeisers niet, maar bel! Schuldeisers reageren in veel gevallen niet op mails. Dit is iets om zeer goed rekening mee te houden. Geen zin om je schuldeisers te bellen? Neem je voor om slechts 10 seconden met iemand te spreken. En pak met die mindset, de telefoon op. Dan kan je jezelf er makkelijker toe zetten! Mail schuldeisers niet, maar bel, want e-mails blijven meestal onbeantwoord. Belangrijk om te onthouden: contact hebben en onderhouden met schuldeisers, is één van de eerste stappen om van de schulden af te komen. Bespreek de situatie en bespreek de vorderingen (als in: vooruitgang, welke resultaten heb je geboekt om te proberen beginnen af te lossen) met je schuldeisers.

Tip 24: houd dagelijks / wekelijks een schuldenadministratie bij. Want als je niet weet hoe de zaken ervoor staan, kan je ook niet de juiste dan wel meest noodzakelijke beslissingen of acties ondernemen op dit moment. Dus houd een overzicht bij en voeg updates toe!

Tip 25: verdien je in relevante wet- en regelgeving. Waar moeten deurwaarders zich aan houden? Waar moeten incassobureau’s zich aan houden? Google: regels deurwaarder en regels incassobureau’s. Want met het recht onder de arm, sta je altijd sterk(er)! Zie hier een voorbeeld van de regels waaraan deurwaarders zich moeten houden. Verzamel dit soort regeltjes! Daar sta je sterker mee! Je kan jezelf beschermen.

Tip 26: laat kleine dossiers niet naar de rechter gaan! Probeer voor hele kleine dossiers (dus bijvoorbeeld bedragen tot €200), een (betaal)afspraak te maken. Desnoods de eerste 3 maanden €25 per maand en voor de rest, na die 3 maanden, zien of er een nieuwe (betaal)afspraak mogelijk is. Probeer in die 3 maanden te zorgen voor een oplossing. Het zou zonde zijn om zulke kleine vorderingen, per dossier, €300 tot €400 euro te laten bijplussen. Op die manier kunnen schulden namelijk explosief stijgen. De gehele schuldsituatie kan zich laten doen exploderen hierdoor. Doe alles wat in je macht ligt om deze problematiek te voorkomen. Haal even wat minder boodschappen, verdien net even wat meer bij of leen even een heel klein bedragje van iemand (bijvoorbeeld €10 en pas zelf €15 bij). Improviseer! Regel iets! Iets regelen is natuurlijk altijd beter dan niets regelen. Zeker in dit geval.

Tip 27: is er beslag gelegd op je inboedel of inkomen of bankrekening, gebruik de documentatie daarover om andere deurwaarders te tonen dat er ‘niets meer te halen valt’. Ook als de deurwaarder heeft gepoogd iets in beslag te nemen, maar dat niet is gelukt.
Een deurwaarder mag namelijk niet handelen als vooraf blijkt dat de maatregelen geen effect zullen gaan hebben, in dat geval maakt de deurwaarder dan misbruik van zijn positie en kan je via de rechter mogelijk de genomen maatregelen terug laten draaien.

Tip 28. Betaal in ieder geval altijd op tijd de huur of hypotheek
Wanneer je daar schulden gaat opbouwen, dan verkeer je je pas echt in een gevaarlijke positie. Geef de huur en hypotheek altijd voorrang op alles en voorkom dakloosheid.

Tip 29. Laat de schuldeisers in ieder geval alvast wat van je horen!
Wat is de nummer 1 manier om te voorkomen dat schulden elke dag verder oplopen? In contact blijven, ook al zijn er geen updates, alsnog melding maken. Schuldeisers hebben een dossier in behandeling en hun opdrachtgever wil graag de vordering incasseren. Deurwaarders en incassobureau’s moeten daarom: handelen! Zij kunnen niets anders dan acties ondernemen om de opdracht vervullen.  As je helemaal niets van je laat horen, kan dit betekenen dat de schuldeisers gaan handelen op basis van de bij hen beschikbare informatie. Onverwachts kan het dan zo zijn dat er ineens beslagen volgen op bankrekening, salaris, auto of andere waardevolle eigendommen. Dit kan heel grote gevolgen hebben. Blijf daarom altijd in contact, laat continu weten wat de situatie is. Dit geeft hen een reden om hun handelen, hun beslissingen, eventueel daarop aan te passen of bij te stellen. Of op z’n minst te overwegen om aanpassen door te voeren of kostbare maatregelen uit te stellen.

Tip 30. Kan je echt niet betalen, neem dan rechtstreeks contact op met de opdrachtgever.
Lukt het echt niet om iets af te spreken, zelfs niet een tientje per maand? Of gaat het incassobureau of deurwaarder echt nergens mee akkoord? Trek dan de stoute schoenen eens aan en neem rechtstreeks contact op met de opdrachtgever om de situatie voor te leggen en vooral: alles wat je beweert ook aan te tonen d.m.v. stukken. Wacht vervolgens een reactie af. Ook al melden zij; u dient contact op te nemen met het incassobureau, dan hebben zij alsnog een goed beeld gekregen van de stand van zaken alsmede de kans om hun vordering bij jou te innen.

Tip 31: Controleer of je bij het bedrijf waar je klant was, niet teveel hebt betaald
Kloppen alle verrichtte betalingen en ontvangen facturen? Heb je niet teveel betaald? Is er niet dubbel betaald? Controleer tot in detail of je niet meer hebt betaald dan nodig geweest. Verzamel eerst alle facturen en check of die kloppen. Vervolgens alle betalingen verzamelen op alle bankrekeningen en vergelijken of er niet teveel is betaald.

Tip 32: Kijk naar het TV programma De Deurwaarders
In dit programma loop je mee met diverse gerechtsdeurwaarders die schulden komen incasseren en beslag komen leggen bij mensen thuis. Een ontzettend leerzaam programma voor mensen die in de schulden zitten. De oplettende kijker trekt uit dit programma veel lessen en tips om schulden af te lossen, zonder dat de kosten te hoog oplopen waardoor je er niet gemakkelijk meer uitkomt. Bekijk De Deurwaarders op RTL gemist: https://www.rtl.nl/gemist/de-deurwaarders/

Tip 33: Bewaar brieven direct in een ordner. En maak backup van mail
Belangrijk is het om brieven direct te bewaren. Voorkom dat belangrijke brieven bedolven raken onder of tussen stapels papier. Wanneer je brieven of belangrijke documenten nodig hebt, moet je deze onmiddellijk kunnen vinden. Zet daarom alle communicatie direct in een map. En maak een backup van je e-mails, want ook via die route komt belangrijke communicatie binnen. Maak je geen backup en treedt er een probleem op, ben je alle communicatie kwijt. Download een e-mailclient zoals Thunderbird, laadt alle e-mail in en export het bestand naar je computer.

Tip 34: Heb je een schuld afgelost, vraag om een verklaring en stuur dit naar alle schuldeisers. Dit is puur bewijs dat je het aflossen van je schulden serieus neemt. Hierdoor krijgen de schuldeisers het beeld van jou, dat je wel degelijk bezig bent te bouwen aan herstel. Aan aflossing van schulden. Het is puur een extra stuk bewijs. Extra onderbouwing. Waarmee je laat zien dat je aan een oplossing werkt. Dat je alles serieus neemt.

Tip 35: Heb je geen betalingsregeling kunnen afspreken, betaal dan alsnog wat je kan. Ook al staat er geen regeling vast. Blijf betalen. Al is het maar een euro per week!
Simpel verwoord: alles is beter dan helemaal niets. Elke euro is beter dan helemaal geen euro. Je laat je van een goede kant zien door met betalingen aan te tonen dat je werkt aan een oplossing. Een schuldendossier wat volledig tot stilstand staat, is nooit een goed teken. Blijf bezig.

Tip 36: Wil je sneller van de schulden af, bespaar dan op vaste lasten zoals boodschappen en wordt klant of doe een aanvraag bij de Voedselbank.
Het geld wat je hiermee eventueel kan besparen, komt beschikbaar voor aflossing. In kleine stapjes kom je hierdoor sneller van je schulden af, omdat je maandelijks sneller aflost.

Tip 37: Doe je auto weg! Gebruik de fiets en het openbaar vervoer.
Die €100 tot €300 per maand kan je gebruiken om razendsnel alle kleine schulden of openstaande rekeningen of vaste lasten te betalen dan wel af te lossen. En te voorkomen dat die worden verhoogd met worden met administratiekosten / herinneringskosten / aanmaningskosten / incassokosten / kosten deurwaarder. De kleine schulden zijn supersnel af te lossen door te besparen op overbodige maandelijkse uitgaven. Zoals bijvoorbeeld een auto. Een auto kost alleen maar geld, het levert geen inkomsten op. Benzine, wegenbelasting, onderhoud, belastingen, boetes moet ik nog meer opnoemen? Zorg voor een goede fiets en OV chipkaart voor het openbaar vervoer. Reis je een bepaalde, vaste route, meerdere malen per week af, kijk op de website van de vervoerder of je met een abonnement geld kan besparen. Stoppen met autorijden maakt zeer veel aflossingscapaciteit vrij. Maand in, maand uit, elke maand opnieuw. Automatisch geld verdienen.

Tip 38: Laat schuldeisers zien welke crediteuren je nu al betaalt
Ben je op dit moment al bezig met schulden aflossen of van plan dit de komende weken te gaan doen? Dan is mijn tip om alle schuldeisers een overzicht te sturen van welke partijen je nu aan het aflossen bent en hoeveel. Eventueel met een bewijs van inkomsten of budgetoverzicht. Zo kunnen zij zien dat je van goede wil bent, in het geval je geen andere aflosmogelijkheden hebt.

Tip 39: Is het lastig om aan (passend) werk te komen? Vergroot dan je kans op het vinden van werk. Bekijk kans op werk vergroten. Werken is werkelijk één van de beste manieren om zo snel mogelijk van de schulden af te komen. Zelfs als je sneller van de schulden af wilt zijn door de minnelijke schuldregeling of WSNP, wordt er alsnog als eis gesteld om zoveel mogelijk te gaan werken.

Tip 40: Geeft een deurwaarder een dagvaarding af vanwege een schuld? Kom dan direct in actie; wacht geen dag langer af. De zitting vind meestal binnen een paar weken plaats. Reageer je niet op de dagvaarding, kom je niet naar de zitting, dan stelt de rechter meestal de eisende partij in het gelijk! Op basis van deze uitspraak kan de deurwaarder beslag leggen op vrijwel al uw bezittingen, inkomsten, etc. U houdt dan enkel de beslagvrije voet over om van te leven. U kunt alles kwijtraken. Bij huurschulden kunt u uw woning kwijtraken. Laat het niet zover komen als u van mening bent dat de vordering onterecht is. Of deze eerst nog moet controleren.  Vraag onmiddellijk uitstel aan de rechter. Doe dit het liefst direct na ontvangst van de dagvaarding maar uiterlijk op de dag voorafgaand aan de zitting. Zodoende krijgt u 4 weken de tijd om de vordering nog eens goed te bestuderen en verweer te voeren. Lees hier stap voor stap hoe de procedure werkt, nadat u door een deurwaarder bent gedagvaard om voor de rechter te verschijnen: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Civiel-recht/Kantonrechter/Procedures/Paginas/Dagvaardingsprocedure.aspx.

Tip 41: Koop niets als je het niet kan betalen. Je zou in een winkel toch ook niets meenemen als je het niet kan afrekenen? Dan kom je de kassa niet langs en mag je het product alleen op een verlanglijst zetten, thuis. Zo moet je het eigenlijk ook zien. Als je iets nodig hebt of erg graag wilt, maar je hebt er geen geld voor, dan eindigt het verhaal daar. Je kan het niet betalen dus het product wordt niet jouw eigendom. Totdat je voldoende geld bij elkaar hebt gesprokkeld. Dit is één van de belangrijkste financiële lessen, want meestal ontstaan schulden door spullen te kopen die qua kosten buiten je beschikbare budget vallen. Zet het op een verlanglijst, bedenk een tussentijds alternatief en kom terug wanneer je voldoende geld hebt om je aankoop te doen.